Składniki:
-pierś kurczaka ( można zastąpić ryba lub dla wegan tofu )
-1-2 cebule -3-4 ogórki konserwowe -1 puszka kukurydzy
-½ główki kapusty pekińskiej -keczup -majonez -śmietana gęsta ( dla wegan można zastąpić mlekiem z kokosu) -czosnek -zioła -przyprawa "Gyros"
-oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso dodając wyciśnięty czosnek.
Odstawić na kilka godzin do lodówki (na szybko tez idzie). Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju,wystudzić. Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu+śmietana+zioła (wymieszać ze sobą wcześniej doprawić i polać)
7 - poszatkowana kapusta.
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
podawać z chlebem lub bagietką
smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz